lunes, 22 de noviembre de 2010

Hola nois! L'altre dia a classe vàrem encetar un nou tema, la memòria. M'ha semblat molt interessant l'inici d'aquest nou tema i les tècniques meòrístiques de les que ha parlat l'Ernest.
Al veure la pràctica de l'Ernest que ens va oferir memoritzant totes les paraules en tant poc temps, he volgut afegir al blog un record Guiness de memoria!
El record Guiness és de XI'AN, 27 nov (Xinhua) -- És un universitari  chinès que  ha establert un nou récord Guiness al recitar de memoria al voltant de 68.000  dígitos del número pi, la relación constant entre la longitud d'una circunferencia i el seu diàmetre. 

A continuació us deixo la notícia: Lu Chao, estudiante de 24 años de la Universidad Noroccidental  de Agricultura y Silvicultura de la provincia de Shaanxi, necesitó 24 horas y 4 minutos para encadenar hasta el 67.890º decimal del  número pi sin error. 
Lu logró su proeza el 19 de noviembre del pasado año, pero no  fue confirmado hasta ahora como nuevo integrante del famoso  listado de grandes marcas. 
memoria pi lu chao
 
 Lu comenzó su  preparación en 2004 y destinó más de diez horas diarias a  ejercitar su memoria durante sus vacaciones veraniegas. 
De acuerdo con los responsables de su universidad, Lu cuenta  con una gran memoria, capaz de memorizar números de 100 dígitos en sólo diez minutos. 
    

Aquest  noi a l'actualitat  està escribint un llibre per tal de compartir la seva experiència en la millora de les capacitats memorística i ha creat un centre d'entrenament de la memòria amb els seus companys.

Daniel Tammer va ser, també, guanyador del récord mundial en memorització.
A continuació us deixo amb les paraules d'un company de Daniel Tammet,  on explica el problema de tenir aquesta capacitat:

“El tener esta inteligencia significa para él ser incapaz de realizar algo tan normal como ir a la playa más cercana, pues si hay tantas piedras que contar, le provoca inestabilidad. Si no puede terminar un proceso o se encuentra con un problema matemático sin solución, se pone enfermo en el sentido literal de la palabra. Mientras para nosotros es algo natural, para Tammet suponen demasiados estímulos mentales. Y aun hay más, pues debe seguir un horario de vida con una exactitud precisa: lavarse los dientes, ducharse, comer, tomar un café, ir a dormir… todo a la misma hora cada día. Todas las tareas que desarrolla en su vida deben desarrollarse en el mismo orden cada día para no quebrar su estabilidad mental. Curiosamente, Tammet nació un 31 de enero de 1979, cosa que le hace gracia a él mismo, ya que se tratan de números primos"


Per acabar, us deixo altres rècrods memorístics:
  • El chinés Gon Yangling, que amb 26 anys va recitar més de 15.000 números de teléfon, després  d'estudiar increíbles técnicas per la memòria
  • El paquistaní Mamoon Tariq el 14 de Junio de 1993 en Florida va  recordar l'ordre exacte de les cartes d'una baralla en 44 segons.  
  • El britànic de Hertfordshire, Dominic O'Brien, ha estat  unas 8 vegades campió mundial de memòria, aconseguint el 29 de Maig d' enrecordar-se'n de l'ordre de les cartas d'una baralla en 55 segons. També va poder memorizar l'ordre correcte de 54 paquets de cartes en unas dotze hores, que serían unes 2.808 cartas col·locades aleatòriament. Només va cometre 8 errors, 4 dels quals ell mateix va corregir tras saber que s'havia equivocat.
  • El 4 d'Octubre del 2006, Akira Haraguchi, un home japonès de 60 anys que es conseller de salut mental prop de Tokio, va recitar els 100.000 decimals del número PI durant 14 hores i mitja.

Ens veiem a classe!

domingo, 7 de noviembre de 2010

FREUD I L'ESTAT DELS SOMNIS

L'últim dia a classe varem estar esmentant el tema dels estats de consciència. Per aquest motiu, volia parlar al meu blog sobre el filòsof Sigmund Freud, que va ser una de les persones més ifluents dintre del desenvolupament del pensament durant el segle XX. La seva teoria que les nostres ments guarden  records i emocions que es troben en el nostre subconscient va transformar la forna en la que els humans estudiaben la forma humana.

L'inconscient,  és, per definició, aquella part de la ment inaccessible al nostre pensament conscient (o jo) que reuneix tots els desitjos i pulsions reprimits. No obstant això, existeixen camins indirectes per accedir als continguts de l'inconscient, com per exemple els somnis, els actes fallits i les bromes.

Un dels descubriments més importats de Freud és que les emocions amagades en la superfície del subconscient pujen a la superfície conscienment durant els somnis, i recordar fragments dels somnis poden ajudar a destapar les emocions i els records enterrats.  Freud manté que tots els somnis representen la realització d'un desig per part del somiador, fins i tot els somnis tipus malson. Hi ha somnis negatius de desitjos, on el que apareix és l'incompliment d'un desig. Per a això es donen diverses explicacions, entre les quals està la satisfacció d'una tendència masoquista. No obstant això  la conclusió general de Freud és que  els somnis són realitzacions disfressades de desitjos reprimits. Segons la seva teoria, la "censura" dels somnis produeixen una distorsió del seu contingut. Així que el que pot semblar ser un conjunt d'imatges somiats sense sentit pot, a través de l'anàlisi pot ser demostrat ser un conjunt d'idees coherents. Freud proposa que al valor de l'anàlisi dels somnis es radica en la revelació de l'activitat subconscient de la ment.


Els somnis poden ser interpretats a través d'actes fallits. Aquests, lluny de ser errors de la ment, revelen continguts reprimits de l'inconscient que afloren en forma d'oblits. Les bromes també són emergències de desitjos reprimits. Els continguts de l'inconscient són desitjos sexuals (o agressius) reprimits originats en les primeres etapes del desenvolupament del nen i lligades estretament a la nutrició infantil.






Una vegada vista la teoria de Freud i al parlar de la interpretació dels somnis, volia esmentar les fases dels somnis. Sabrem quina activitat cerebral trobem depenent de l'etapa i la consciència o inconsciència que trobem depenent d'aquestes etapes:

Fase I: és la fase de somni lleuger, aquella en la qual encara percebem la majoria d'estímuls que succeeixen al nostre al voltant (auditius i *tactiles). El somni en fase I és poc o res *reparador, i coincideix amb aquelles situacions en què si havent-nos quedat dormits en el sofà algú ens digués: Sent, ja està bé, no et dormis, nosaltres contestaríem: si no estava dormint...

• Fase II: en aquesta fase es produeix un bloqueig dels '*inputs' sensorials a nivell de tàlem, és a dir, el nostre sistema nerviós bloqueja les vies d'accés de la informació sensorial. Aquest bloqueig comporta una desconnexió de l'entorn, la qual cosa facilita la conducta de dormir. El somni de fase II és parcialment reparador, la qual cosa suggereix que no és suficient per descansar completament.

• Fase III: el bloqueig sensorial s'intensifica en relació a la fase II, la qual cosa indica una major profunditat de somni. Si ens despertem en aquesta fase, ens trobem confusos i desorientats (en fase IV succeeix el mateix però encara amb major intensitat). El somni de fase III és essencial perquè la persona descansi subjectiva i objectivament.

• Fase IV: és la fase de major profunditat del somni, en la qual l'activitat cerebral és més lenta (predomini d'activitat delta). Igual que la fase III, és un període essencial per a la restauració física i sobretot psíquica de l'organisme (dèficits de fase III i IV provoquen somnolència diürna). En aquesta fase, el to muscular està molt reduït. Encara que no és la fase típica dels somnis, en algunes ocasions poden aparèixer. Els somnis de fase IV són en forma d'imatges, llums, figures, i mai en forma d'història. Finalment, comentar que la fase IV és la fase en la qual es manifesten alteracions tan conegudes com el somnambulisme o els terrors nocturns (Gràfic fase IV).

Fase *MOR: és la fase en què tenim els somnis típics, els que es presenten en forma de narració. El to muscular és nul (atonia muscular o paràlisi), la qual cosa impedeix que representem allò que somiem. Les alteracions més típiques d'aquesta fase són els malsons i la paràlisi de somni.

 
 ENS VEIEM   A CLASSE!!!