L'últim dia a classe varem estar esmentant el tema dels estats de consciència. Per aquest motiu, volia parlar al meu blog sobre el filòsof Sigmund Freud, que va ser una de les persones més ifluents dintre del desenvolupament del pensament durant el segle XX. La seva teoria que les nostres ments guarden records i emocions que es troben en el nostre subconscient va transformar la forna en la que els humans estudiaben la forma humana.
L'inconscient, és, per definició, aquella part de la ment inaccessible al nostre pensament conscient (o jo) que reuneix tots els desitjos i pulsions reprimits. No obstant això, existeixen camins indirectes per accedir als continguts de l'inconscient, com per exemple els somnis, els actes fallits i les bromes.
Un dels descubriments més importats de Freud és que les emocions amagades en la superfície del subconscient pujen a la superfície conscienment durant els somnis, i recordar fragments dels somnis poden ajudar a destapar les emocions i els records enterrats. Freud manté que tots els somnis representen la realització d'un desig per part del somiador, fins i tot els somnis tipus malson. Hi ha somnis negatius de desitjos, on el que apareix és l'incompliment d'un desig. Per a això es donen diverses explicacions, entre les quals està la satisfacció d'una tendència masoquista. No obstant això la conclusió general de Freud és que els somnis són realitzacions disfressades de desitjos reprimits. Segons la seva teoria, la "censura" dels somnis produeixen una distorsió del seu contingut. Així que el que pot semblar ser un conjunt d'imatges somiats sense sentit pot, a través de l'anàlisi pot ser demostrat ser un conjunt d'idees coherents. Freud proposa que al valor de l'anàlisi dels somnis es radica en la revelació de l'activitat subconscient de la ment.
Els somnis poden ser interpretats a través d'actes fallits. Aquests, lluny de ser errors de la ment, revelen continguts reprimits de l'inconscient que afloren en forma d'oblits. Les bromes també són emergències de desitjos reprimits. Els continguts de l'inconscient són desitjos sexuals (o agressius) reprimits originats en les primeres etapes del desenvolupament del nen i lligades estretament a la nutrició infantil.
Una vegada vista la teoria de Freud i al parlar de la interpretació dels somnis, volia esmentar les fases dels somnis. Sabrem quina activitat cerebral trobem depenent de l'etapa i la consciència o inconsciència que trobem depenent d'aquestes etapes:
Fase I: és la fase de somni lleuger, aquella en la qual encara percebem la majoria d'estímuls que succeeixen al nostre al voltant (auditius i *tactiles). El somni en fase I és poc o res *reparador, i coincideix amb aquelles situacions en què si havent-nos quedat dormits en el sofà algú ens digués: Sent, ja està bé, no et dormis, nosaltres contestaríem: si no estava dormint...
• Fase II: en aquesta fase es produeix un bloqueig dels '*inputs' sensorials a nivell de tàlem, és a dir, el nostre sistema nerviós bloqueja les vies d'accés de la informació sensorial. Aquest bloqueig comporta una desconnexió de l'entorn, la qual cosa facilita la conducta de dormir. El somni de fase II és parcialment reparador, la qual cosa suggereix que no és suficient per descansar completament.
• Fase III: el bloqueig sensorial s'intensifica en relació a la fase II, la qual cosa indica una major profunditat de somni. Si ens despertem en aquesta fase, ens trobem confusos i desorientats (en fase IV succeeix el mateix però encara amb major intensitat). El somni de fase III és essencial perquè la persona descansi subjectiva i objectivament.
• Fase IV: és la fase de major profunditat del somni, en la qual l'activitat cerebral és més lenta (predomini d'activitat delta). Igual que la fase III, és un període essencial per a la restauració física i sobretot psíquica de l'organisme (dèficits de fase III i IV provoquen somnolència diürna). En aquesta fase, el to muscular està molt reduït. Encara que no és la fase típica dels somnis, en algunes ocasions poden aparèixer. Els somnis de fase IV són en forma d'imatges, llums, figures, i mai en forma d'història. Finalment, comentar que la fase IV és la fase en la qual es manifesten alteracions tan conegudes com el somnambulisme o els terrors nocturns (Gràfic fase IV).
• Fase *MOR: és la fase en què tenim els somnis típics, els que es presenten en forma de narració. El to muscular és nul (atonia muscular o paràlisi), la qual cosa impedeix que representem allò que somiem. Les alteracions més típiques d'aquesta fase són els malsons i la paràlisi de somni.
ENS VEIEM A CLASSE!!!
Una bona aportació, Elisabet!
ResponderEliminarSi t'agrada (us agrada), o almenys us sembla curiosa, interessant.. la teoria de Freud i el tema de la censura, hi ha un llibre molt distret (tot i que espès de llegir, com tota la seva bibliografia) que tracta sobre els errors que cometem diàriament (equivocar-nos de noms, oblidar-nos d'unes coses i d'altres no...) és diu "psicopatologia de la vida cuotidina". Està molt bé!
ResponderEliminar(En el cas de que ja es comentés a classe...perdoneu-me...no he pogut venir a classes)
Elii està molt bé, sobretot les fases del somni que crec que són molt interessants.
ResponderEliminarLes has explicat d'una manera que es molt fàcil d'entendre-les.